Ser hästen annorlunda ut i sadelläget?

Så här dags på året när många av er kommit tillbaka till träningen igen, brukar frågor om hästens ryggmuskulatur runt sadelområdet dyka upp.
Musklerna har förändrats och flera av er känner nog igen hur snabbt det kan gå. Området runt sadeln har plötsligt blivit nersjunket. Det är kanske varmt och svullet eller du hittar kanske små mjuka eller hårda knölar under sadeln?
Det kan givetvis finnas flera anledningar till förändringarna som du ser i ryggmusklerna runt sadelområdet, för det här är ett extra känsligt område så här års.
Dåligt, lerigt eller halt underlag, mindre hagar som begränsar rörelser i alla gånger arter samt att mer träning sker inomhus är några faktorer som kan bidra till att hästarna får sämre muskulatur i det här området.

Här får du några tips från oss på vad du själv kan göra:

 • Har du en sadelgjord med resår?
  Passar den din häst fortfarande? Titta på resåren, är den stabil? Resåren ska inte vara för uttänjd för då tappar den stabilitet. Vilket kan göra att sadeln glider i sidled och skapar friktion bakom manken. Känn och titta på manken. Är den svullen eller varm efter ridning? Massera manken försiktigt med mjuka cirkelrörelser och titta även hur täcket ligger så att det inte trycker på området. Prova att rida med en annan sadelgjord och om svullnaden försvinner var sadelgjorden problemet.
  Om svullnaden och ömheten inte går över, kontakta veterinär.
 • Ser du märken av sadeln på hästens rygg efter ridning?
  Tycker hästen att det är obehagligt när borstar området? Om hästen är frisk för övrigt kan det här vara ett tecken på att din häst har tappat i muskelstyrka. Är sadeln korrekt utprovad och har fungerat bra, kan det vara värt att prova att ha ett renskinn under sadeln istället.
  Ta bort schabraket och alla paddar och prova att rida med bara ett renskinn under sadeln (hårsidan mot hästen) istället. Prova det här under några veckor, så musklerna får bygga upp sig innan du återgår till att sadla med vanlig utrustning igen.

Var hela tiden noggrann och uppmärksam på hur din häst reagerar. Är du tveksam och inte ser någon bättring i området eller om din häst blir ”sämre”, rekommenderar vi att du kontaktar din veterinär.

Vädret i Sverige gör att det är svårt att rida ute nu det vet vi.
Men om du har möjlighet: skritta och promenera dagligen med din häst på hårt eller fast underlag, grus- eller asfalstväg.

 • Sadelknutor?
  Uppkommer vanligen vid friktion i kombination med dåligt tvättad utrustning, tvättmedelsallergi, djupt ingrodd svett eller täta täcken.
  Är knutorna hårda och oömma? Låt dem vara, tvätta och pilla inte! Tvätta all utrustning inklusive täcken och borstar i parfymfritt tvättmedel, prova med renskinn under sadeln (se ovan).

Är knutorna mjuka och irriterade och/eller blöder rekommenderar vi att en veterinär undersöker dem omgående.

I RehabHorse hittar du mer tips och råd om vardagliga problem som kan uppstå i ditt hästliv.

 

 

Vi hörs snart igen!

 

Charlotta och Åsa


– visst är det lerigt och blött, men vi slipper ju alla små ilskna insekter 😉