Lera, vatten och stumma hästben.

Vi har fått en fråga som känns väldigt aktuell nu när vädret minst sagt är lite ”blandat”. Frågan som kommer från Kristina handlar om hästars bakknän och leriga hagar.

Min häst känns kort i steget och stum i början av ridpasset och det brukar han inte göra, skriver Kristina.
– Fast om jag skrittar fram länge blir han visserligen bättre. Vi har diskuterat det här i stallet och funderar på om det kan vara leran som sliter på hans bakknän?  För hagen som han och hans vänner går i var tidigare som en skridskobanan men nu har den förvandlats till en ”pool” fylld med vatten och lera.

/Tack för hjälpen – Kristina

Hej Kristina
Just nu är underlaget  svårbemästrat för våra hästar och det spelar ingen roll om de är broddade eller inte. För lera och vattendränkta hagar gör att deras ben sjunker ner och ”sugs fast i marken”. När hästarna sedan försöker röra på sig , måsten de mer eller mindre dra upp sina ben och när de ”drar” upp sina bakben blir det ibland som ett ”vridmoment” i hela bakbenet och då utsätts den svagaste och mest rörliga leden i hästarnas bakben, bakknäna för en kraftig belastning som relativt snabbt kan visa sig som en hälta. Så dina stallvänner och du är på rätt spår, leran kan absolut vara en anledning till att din häst känns stum i steget i början av ridpasset. Har du möjlighet att få byta hage? Gör det! Och bra att du visiterar din häst så noggrant och att ni hjälps åt med att titta på varandras hästar. Lycka Till!

//Charlotta o Åsa

Vill veta mer om hur du ska undvika den här typen av hältor eller hur du ska ta hand om och bygga upp din häst om skadan redan har skett?
Läs RehabHorse!

 

.