Humanvården mötte djurvården

Marie Ring – en värdig vinnare av vår tävling.

Maries häst Ladylike fastnade med höger bakben över boxdörren och när Helene och hennes dotter som skulle kvällsfodra hittade henne hade hon troligtvis hängt där i flera timmar.  Lady satt fast och hon hade skurit sig väldigt illa på den vassa stålramen. Stallgolvet var täckt av blod.

Helene som kvällsfodrade är utbildad sjuksköterska så när Lady väl kom loss efter att man först tagit bort boxdörren visste hon vad hon skulle göra. Hon la

Fotograf: Strömsholm
12 dagar efter olyckan.
Fotograf: Strömsholm

ett ”stoppbandage” och drog åt för att få hejd på blodflödet. Sedan bar det av till Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm.

Ett team väntade på dem när de kom fram till Strömsholm

Veterinären Ida Sjöberg som hade jour den kvällen undersökte Lady noggrant. Benet röntgades med bandaget på och först efter att man tittat på röntgenbilderna vågade man ta av det.
Såret mättes med en sond och gjordes sedan rent och därefter blev det ett nytt bandage. Lady som fått smärtstillande och dropp skulle sedan hänga i en vagga under narkos. Där skulle hon ”hänga” nedsövd i tio dagar var tanken. Vid den här tidpunkten var det ovist om hon skulle överleva överhuvudtaget.

Några tio dagar i vaggan blev det inte, Lady ville något annat.
– Min häst har ”lite temperament” säger Marie med värme i rösten när hon berättar om det här. Efter två dagar hade hon sparkat sig ur den där vaggan. Hon var galen, hon gick ur narkosen hela tiden så till slut fick de plocka ner henne ur vaggan. Både för hennes egen säkerhet skulle men även för personalens säkerhet.

Hedvig hjälper till vid omläggning av såret.

 

Bandagekurs innan permission

Efter tre veckor skulle Lady få komma hem på permission. Men innan Marie fick ta hem henne var hon, Helene och hennes dotter Hedvig tvungna att gå en ”sår och bandagekurs” på hästkliniken.
– Såret var stort och luktade sårvätska. Men sådant är både Helene och jag vana vid eftersom vi arbetar med sårvård i våra yrken så det klarade vi av.
När personalen på Strömsholms Hästklinik såg att Marie och Helene klarade av att hantera och lägga om såret fick de åka hem med Lady.
– Vi fick ha henne hemma och sköta om såret. Jag tror att Lady är en av de första hästarna som haft så stort sår som skötts om ”hemma” och inte på klinik. Men minst en gång i veckan bar det av till Strömsholm, såret skulle läggas om svallkött skulle tas bort.

Såret drygt en månad efter hudtransplantationen.

 

Ett hemgångsråd som var svårt att följa
Eftersom Lady aldrig innan kunnat vara själv i stallet så var boxvila uteslutet. Risken för att hon skulle försöka ta sig ut till sin kompis var stor och det skulle som Marie uttryckte det inte vara hälsosamt för henne.
– Om hon hade varit inne i stallet när hennes kompis var i hagen hade hon försökt hoppa ut. Vi gjorde istället en liten ruta i den vanliga hagen och där fick hon gå med sin kompis bredvid. Det fungerade jättebra. Hon var lugn och fin hela tiden.

 

Marie är positiv när hon berättar om allt de har varit med om. Såret som inte läkte, benet (skelettben) som krackelerade, hudtransplantationen och alla resor till Strömsholms Hästklinik.

3 månader efter transplantationen.

Promenader i mängder med en pigg häst och en ”ofrivillig avsittning” som innebar att Marie blev sjukskriven och inte kunnat rida på flera månader.

Det har varit en lång och stundtals tuff resa och Marie poängterar flera gånger hur värdefullt det har varit med all hjälp som hon har fått.
– Utan Erica, Helene, Hedvig och Peter hade inte gått. Under en period skulle såret läggas om varannan dag och det tog en timme varje gång.  Jag dukade upp som ett operationsbord.
För vi har tänkt hygien hela vägen. Allt ska vara rent när man håller på med sår. Man får aldrig röra ett sår utan handskar och det ska vara rena handskar hela tiden. Vi hade även på oss plastförkläde och efter varje moment bytte vi till rena handskar och förkläden.  Det här är A och O när man håller på med sår. Du får aldrig arbeta med orena kläder eller handskar.
Vi gjorde allt i samma ordning. Vi var ett superteam, ingen behövde inte säga något på slutet för alla visste varje steg. Kompresser, handsprit, lindor, bandage.

December 2019

Humanvården möter djurvården
Några andra som Marie vill lyfta fram är personalen på Evidensia Specialisthästsjukhus Strömsholm. Hon börjar räkna upp lite namn, men hejdar sig.
– Vi har fått otroligt bra hjälp av alla. De har nästan blivit som vår familj. I tio månader åkte vi dit en gång i veckan, då lär man känna varandra bra.
Marie beskriver och pratar om ett samarbete över gränserna. En dialog med Strömsholms personal som hon är mycket glad över.
– Vi har provat olika bandage och här kunde vi dela erfarenheter med varandra. Humanvården mötte djurvården och det gick jättebra.  Vi har kommit fram till väldigt mycket bra grejer som vi har prövat. Strömsholm var mycket nytänkande och öppna för en dialog med oss. Det blev ett otroligt bra samarbete.

Aldrig på bekostnad av hästen
Hon är min stora kärlek säger Marie om sin Lady. Men den här långa resan hade jag inte gjort med henne om jag inte sett att hon varit glad.
– Hon måste vilja och orka. Att klara av operationen var en sak men att klara hela resan var något helt annat. Så har jag tänkt, för det är inte mig det handlar om i första hand utan min häst. Hon har haft pigga och glada ögon under hela den här tiden, hon är en levnadsglad häst. Och det har gett mig energi.

 

Vård av hästar i ”hemmet”
Hästar med stora sår kan överleva och komma hem och det är det jag vill visa med min berättelse, Marie gör en paus och konstaterar sedan:
– Givetvis är det olika förutsättning för alla hästar och det är många olika faktorer som spelar in. Vi arbetar med sår och det underlättade givetvis vår resa. Det är också viktigt att man som hästägare är införstådd men hur mycket jobb och tid det kommer att ta att vårda en häst själv hemma. Jag hoppas i alla fall att jag med min berättelse har kunnat inge hopp till andra hästägare som kämpar med sina hästar.

Bilderna är privata och vi har fått godkänt att använda dem.

 

Första träningen efter skadan var 20 minuter på töm. Lady var så glad.