Flugor

Flugor i hästens ögon

Nu är det snart varmt på riktigt och då kommer alla insekter fram och gör livet besvärligt för våra hästar. Vi tänkte bjuda på några tips som kan hjälpa er oavsett om ni har en häst som är känslig för flygfän eller inte.
Spray: Det finns massor av olika preparat på marknaden med mer eller mindre effekt. Du får prova dig fram för att se vad som passar i din hästs miljö. Var försiktig när du sprayar på hästen, framföra allt när du är i närheten av juver, skap, mule och ögon. Vår erfarenhet är att du får en bra och mer hållbar effekt om du först sprayar man och svans ordentligt och sen sprayar försiktigt över framförallt bringan, magen, halsen, runt öronen, insidan av benen och sist över rygg och kors.

När hästen kastar sig efter flugor som irriterar kan den få en muskelsträckning i halsregionen.


Flughuva: Ger ett bra skydd för hästens känsliga huvud men tänk på att rensa rent öronen innan du sätter på huvan eftersom det flyger in insekter i öronen och de kan ligga kvar där i flera dagar.

Om din häst som alltid brukar hjälpa till när du ska ta på flughuvan plötsligt en dag kastar sig bakåt så fort du försöker trä på luvan över öronen bör du undersöka din hästs öron. För då är det kanske så att öronen är gömställe för ett gäng flugor. Pilla försiktigt så djupt ner du kan komma med pekfingret och dra försiktigt utåt så får du med dig flugorna ut och du kan sätta på huvan utan protest.
OBS! håll koll så huvan så att den är hel och sitter bra på hästen. Får din häst skav av luvan måste du byta modell.

En del är fiffiga och gör egna ”flugpannband”

Nu håller vi tummarna för att Coronatiden snart är över.
Var rädda om Er och ta hand om varandra där ute!

Charlotta och Åsa